ایران بیشترین مرگ مغزی و كمترین آمار اهدا عضو را در میان كشورهای جهان دارد

پیوند اعضا تنها راه ادامه حیات برای بیماران مبتلا به نارسایی پیشرفته قلب و کبد و... است، اما وقتی آمار می گوید: «ایران بیشترین مرگ مغزی و كمترین آمار اهدا عضو را نسبت به دیگر كشورهای جهان دارد» جای یک آه بزرگ را خالی می گذارد.
به گزارش ایلنا، در حال حاضر بیش از یك میلیون نفر در جهان از درمان پیوند عضو بهره مند هستند و بقاء تعدادی از این بیماران به بیش از 25 سال رسیده است. در این میان، مدت طلایی برای پیوند عضو تنها چند روز است، مساله ای که با گرفتن رضایت اهدای عضو از خانواده‌هایی که بیمار مرگ مغزی شده آنها کارت اهدای عضو ندارد، برای اعضای هماهنگ‌کننده اهدای عضو مشکل است.
بسیاری از مواقع خانواده‌ها به راحتی به اهدای عضو فرد رضایت نمی‌دهند و فرآیند رضایت گرفتن از آنها گاهی تا 4 روز طول می‌کشد که در این زمان وقت طلایی برای اهدای برخی اعضای حیاتی از جمله ریه از بین می‌رود.
با این اوصاف علی رغم گذشت چندین سال از تصویب قانون پیوند اعضا در ایران به دلیل پاره‌ای از مشكلات، آن چنان كه باید از این مسئله استقبال نشده است و این امر سبب شده تا با وجود توان بالای علمی و تخصصی در امر انجام پیوند اعضاء تیم های پیوندی با مشكلات زیادی به خصوص در زمینه پیوند از جسد مواجه باشند.
در جهان از هر صد تصادف یك نفر كشته می شود در حالی كه در ایران از هر ده تصادف یك نفر كشته می شود و از هر صد مرگ نیز یك مرگ مغزی اتفاق می افتد و با توجه به این آمار ما در كشور شاهد بیشترین آمار مرگ مغزی نسبت به سایر كشورها هستیم اما در حالی كه آمار اهداء عضو از بیمار مرگ مغزی در جهان 34 نفر به ازای یك میلیون نفر است این آمار در ایران 7/1 در میلیون است.
اعدادی که پر رنگ نیست
این آمار در کلان شهرها نمود بارزتری دارد. در شهری مثل اصفهان از ابتدای سال جاری تا پایان خردادماه 10 مورد اهدای عضو به انجام رسیده که با پیش بینی معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان این آمار قرار است تا پایان سال جاری از 40 تا 45 مورد افزایش یابداعداد و ارقامی که چندان چشمگیر نیست.
مجتبی رحیمی آمار اهدای عضو در سال گذشته و مدت زمان سپری شده از سال جاری در استان اصفهان را اینگونه عنوان می کند: در سال گذشته 33 مورد اهدای عضو در سطح استان اصفهان به انجام رسید که تلاش ها برای افزایش این آمار در سال جاری ادامه دارد.
آمار رضایت بالا نیست
گرچه او آمار رضایت از اهدای عضو در استان اصفهان به نسبت دیگر استانهای کشور را سه درصد بیشتر عنوان می کند اما این آمار نسبت به نمونه های جهانی چندان رضایت بخش نیست.
طی یک دهه گذشته تنها اعضای بدن 120بیمار مرگ مغزی به افراد نیازمند پیوند زده شده است دلیل این تعداد محدود از یک طرف خانواده ها هستند که رضایت نمی دهند و از طرف دیگر به گفته معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان دلایلی از جمله عدم مراقبت صحیح بیمار مرگ مغزی شده در بیمارستان مبدا به منظور سالم نگه‌داشتن ارگان حیاتی برای اهدا، یا طولانی شدن مراحل گرفتن رضایت از خانواده عدم تشخیص مناسب توسط بیمارستان ها و غیره بوده است مسائلی که تفاوتی فاحش را بین تعداد بیماران مرگ مغزی شده با تعداد اهداکنندگان بوجود می آورد.
حیات بیماران در دست پیوندها
رحیمی وقتی به لیست انتظار بیماران پیوندی اشاره می کند دیدگاه جالبی دارد او با بیان تفاوتی که بین میزان مرگ‌و‌میر در این بیماران با نوع بیماری وجود دارد می گوید: در اعضای قابل پیوند، تنها کلیه است که قابلیت پیوند زدن از فرد زنده را دارد، اما حدود 25 درصد بیماران در لیست انتظار پیوند ریه قبل از پیوند و به دلیل نرسیدن عضو مناسب فوت می‌کنند، چرا که از هر 100بیمار مرگ مغزی تنها 20 نفر ریه مناسبی دارند چون ریه عضوی حساس است و ممکن است در اثر آسیب اولیه دچار له‌شدگی شده شود یا اینکه ریه در ابتدا سالم بوده است، اما به علت وارد شدن موادغذایی به ریه، از بین برود یا تعلل خانواده‌ها در اعلام رضایت برای اهدا باعث می‌شود تا بافت ریه دچار عفونت شده و قابلیت پیوندزدن را نداشته باشد.
مرگ هایی که ثبت و گزارش نمی شوند
فرهنگ‌سازی و آشنا شدن هرچه بیشتر خانواده‌ها با پیوند عضو از راهکارهای مهمی است که می‌توان امید داشت با استفاده از آن تعداد بیشتری از بیماران در انتظار پیوند زنده بمانند.
سالانه 800 مورد اهدای عضو از بیماران مرگ مغزی در کشور انجام می‌شود، اما آمارهای غیررسمی از 12 هزار مورد بیمار مرگ مغزی حکایت می‌کند.با وجود تعداد بالای مر گ مغزی در کشور به دلایل مختلف این مرگ مغزی‌ها ثبت و گزارش نمی‌شود.
هرسال، 25 درصد بیماران لیست انتظار دریافت اهدای عضو در کشور فوت می‌کنند. این درحالی است که براساس بررسی‌های انجام گرفته 16 درصد مرگ و میرها در بخش های ICU بیمارستان‌ها را بیماران مرگ مغزی تشکیل می‌دهد که 50 درصد آن می‌تواند به اهدای عضو منجر شود.



نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:







تاريخ : یک شنبه 14 شهريور 1395برچسب:, | 11:53 | نويسنده : samaneh |